0879 277 266 (viber)
Работно време за доставки
09:00ч - 19:00ч.

Глутенът - защо и дали трябва да избягваме храни, които го съдържат?


Нека започнем първо с това що е то глутен –  това е протеин, съдържащ се основно в житни култури,  в пшеницата, овеса, ечемика ,ръжта и др..  Глутенът се образува, когато  две молекули на глутенин и глиадин влязат в контакт  и образуват връзка.  Този протеин придава  определни свойства на тестото -  придава му еластичност и лепкавост. Благодарение на него, то може да се оформя  по определен начин. Освен това  глутенът улавя въглеродния диокисд , който ферментира и придава обем на хляба.  Глутенът сам по себе си не е изкуствено създаден. Хората консумират глутен от десетки хиляди години.

В последно време обаче все повече започва да се чува за глутенова непоносимост. Глутеновата непоносимост е  алергия – алергия към глутена.  Като всяка друга алергия е много възможно да страдате от нея, но да не сте диагностицирани.

Защо обаче се засилват алергичните реакции към глутена  и започват все повече симптоми да се свързват с него , извън тежката диагноза цьолиакия?

Има различни проучвания  по въпроса как изведнъж светът започна да страда от непоносимост към глутена. Много медицнски проучвания се опитват да докажат как точно глутенът  влияе на организма ни и защо при  хора с гастроентерологични  проблеми симптоматиката намалява или напълно изчезва , когато се спре приема на глутен.  Ние няма да се ангажираме с подробности на научните и медицински изследвания, защото това би било обект на съвсем друга статия. По-скоро бихме искали да обърнем вниманието Ви към храните , защото този въпрос вълнува и нас, а ние винаги искаме да Ви предложим най-доброто. 

И така – храни с  повишено съдържание на глутен.  Да, именно – повишено съдържание. На всички е ясно, че хранителната индустрия, както и почти всяка друга,  се опитва максимално да улесни процесите си на производство, да съкрати времето и  разходите си  - едва ли всеки голям прозводител на хляб изчаква естествения процес на ферментация,  или пък се задоволява с обема и качеството на продукта си , който му дава естественото количество глутен , съдържащото се в пшеницата примерно /е,  в тази, която не е генномодифицирана /.  Поради  тези причини големите производители  започват да влагат допълнително глутен,– вече изкуствено създаден  - в своите продукти.

И ето я логическата обвързаност – повишено съдържание на глутен  - повишена чувствителност към него – повишена непоносимост.  Поради тази причина все повече хора страдат от  глутенова непоносимост.

За хора, които нямат непоносимост към глутена или заболяване, което им забранява употребата на глутен  остава въпроса -  „ Аз мога ли да консумирам глутен или е по-добре да го изключа напълно от менюто си ? „  Според нас всичко в природата се нуждае от баланс.  Ако нямате диагностицирано заболяване или алергия, не е нужно да изключите 100% глутена от менюто си. Но тогава идва друг въпрос  – „  Е, да, но при всичкото това завишено количество  в продуктите не е ли по-добре да не рискувам ?”   Така е,  но има и продукти , които нямат завишаване на естествения глутен. Един такъв продукт е лимецовия хляб. Лимецът съдържа глутен. Глутенът в лимеца е естествен протеин, които се съдържа в житната култура лимец.  Както , може би повечето от вас знаят – лимецът не се подлага лесно на обработка, не се отглежда с помоща на пестициди и химикали и може би още знаете , че има свойството да не задържа тежки химикали  и токсини ако такива се съдържат в почвата.  В лимецовите продукти съдържанието на глутен е нормално за организма и със сигурност не е токсичен.  Ако нямате  глутенова непоносимост , но  обичате тялото си и внимавате с какво го храните – лимецът  и неговите производни е доста добър вариант.  За това и ние предлагаме лимецов хляб и лимецови соленки  като добър и здравословен избор.

Връщаме се обаче на темата с прозиводните продукти – почти всички торти, тестени изделия, сладки са направени от брашно с  допълнително добавен глутен или генномодифицирани култури. Много е трудно да се намерят сладки изделия с нормално количество  глутен , както е при лимеца. За това, когато става дума за сладките , ние решихме да  направим  десерти, които НЕ съдържат глутен.  Така – знаем , че хората, които не трябва категорично да консумират глутен, могат да се подсладят  спокойно с нашите десерти. А за тези, които нямат категорична забарана , остава успокоението, че със сигурност няма да сложат в организма си токсичен или завишен глутен и по този начин да рискуват здравето си.

Глутенът е бич за нашето време , от гледна точка на завишените му количества и изкуствена обработка. За това ние от Со Фреш Ви съветваме  да бъдете  внимателни и да не забравяте баланса.  Във всичко ни е необходим баланс.

Ние се стараем  и ще продължаваме да се стараем във внимателното подбиране на продуктите , които влагаме. За нас здравето и баланса са важни и за това няма да спрем да се интересуваме от различните теми, които Ви вълнуват. И ще продължаваме да приготвяме най-доброто за вашето здраве!