Глутенът – защо и дали да избягваме храни, които го съдържат?

Нека започнем първо с това - Що е то глутен?

Това е протеин, съдържащ се основно в житни култури - в пшеницата, овеса, ечемика, ръжта и други. Глутенът се образува, когато две молекули на глутенин и глиадин влязат в контакт и образуват връзка. Този протеин придава определени свойства на тестото - еластичност и лепкавост. Благодарение на него то може да се оформя по определен начин. Освен това, глутенът улавя въглеродния диоксид, който ферментира и придава обем на хляба. Глутенът сам по себе си не е изкуствено създаден. Хората го консумират от десетки хиляди години.

В последно време обаче все повече започва да се чува за глутенова непоносимост и алергия. Като всяка друга алергия е много възможно да страдате от нея, но да не сте диагностицирани.

Защо обаче се засилват алергичните реакции към глутена и започват все повече симптоми да се свързват с него, извън тежката диагноза цьолиакия (заболяване на автоимунната система, причинено от глутена)?

Има различни проучвания по въпроса как изведнъж светът започна да страда от непоносимост към глутена. Много медицински проучвания се опитват да докажат как точно глутенът влияе на организма ни и защо при хора с гастроентерологични проблеми симптоматиката намалява или напълно изчезва, когато се спре приема на глутен.
Ние няма да се ангажираме с подробности на научните и медицински изследвания, защото това би било обект на съвсем друга статия. По-скоро бихме искали да обърнем вниманието ви към храните, защото този въпрос вълнува и нас, а ние винаги искаме да ви предложим най-доброто.

Храни с повишено съдържание на глутен

На всички е ясно, че хранителната индустрия, както и почти всяка друга, се опитва максимално да улесни процесите си на производство, да съкрати времето и разходите си. Едва ли всеки голям производител на хляб изчаква естествения процес на ферментация или пък се задоволява с обема и качеството на продукта си, който му дава естественото количество глутен, съдържащото се в пшеницата примерно (е, в тази, която не е генномодифицирана). Поради тези причини големите производители започват да влагат допълнително глутен, вече изкуствено създаден, в своите продукти.

И ето я логическата обвързаност – повишено съдържание на глутен, повишена чувствителността към него - повишена непоносимост. Поради тази причина все повече хора страдат от глутенова непоносимост.


За хора, които нямат непоносимост към глутена или заболяване, което им забранява употребата на глутен, остава въпросът „ Аз мога ли да консумирам глутен или е по-добре да го изключа напълно от менюто си?„.

Всичко в природата се нуждае от баланс

Ако нямате диагностицирано заболяване или алергия, не е нужно да изключите 100% глутена от менюто си. Но тогава идва друг въпрос – „Е, да, но при всичкото това завишено количество в продуктите не е ли по-добре да не рискувам?”. Така е, но има и продукти, които нямат завишаване на естествения глутен. Един такъв продукт е лимецовият хляб. Лимецът съдържа глутен. Глутенът в лимеца е естествен протеин, които се съдържа в тази житна култура. Както може би повечето от вас знаят - лимецът не се подлага лесно на обработка, не се отглежда с помощта на пестициди и химикали и може би още знаете, че има свойството да не задържа тежки химикали и токсини, ако такива се съдържат в почвата. В лимецовите продукти съдържанието на глутен е нормално за организма и със сигурност не е токсичен. Ако нямате глутенова непоносимост, но обичате тялото си и внимавате с какво го храните - лимецът и неговите производни, са доста добър вариант.

Затова и ние предлагаме лимецов хляб и лимецови соленки като добър и здравословен избор.


Връщаме се обаче на темата с производните продукти - почти всички торти, тестени изделия, сладки са направени от брашно с допълнително добавен глутен или генно модифицирани култури. Много е трудно да се намерят сладки изделия с нормално количество глутен, както е при лимеца.

Ето защо, когато става дума за сладките, ние решихме да направим десерти, които НЕ съдържат глутен.


Така знаем, че хората, които не трябва категорично да консумират глутен, могат да се подсладят спокойно с нашите десерти. А за тези, които нямат категорична забрана, остава успокоението, че със сигурност няма да сложат в организма си токсичен или завишен глутен и по този начин да рискуват здравето си.
Глутенът е бич за нашето време, от гледна точка на завишените му количества и изкуствена обработка. Затова ние, от So Fresh, ви съветваме да бъдете внимателни и да не забравяте баланса. Във всичко ни е необходим баланс.


Ние се стараем и ще продължаваме да се стараем във внимателното подбиране на продуктите, които влагаме. За нас здравето и балансът са важни и няма да спрем да се интересуваме от различните теми, които ви вълнуват. И ще продължаваме да приготвяме най-доброто за вашето здраве!

 

Oще полезни теми от нашия блог

Facebook Instagram